Planteringsjord
Vad är det?
Jordens struktur avgör förmågan att hålla fukt, vilket förstås är avgörande för att växterna ska må bra. Det viktiga är att jorden har en bra struktur som håller fukt och syre till rötterna. En stabil långsiktig näringstillgång är bättre än en kraftigt gödslad jord där överskottsnäring läcker ut i naturen. Planteringsjord torkar lätt ut om den innehåller en stor andel hög- humifierad torv. Det är sådan torv som brutits ner till fina mörka smulor som snabbt faller ihop till en platt och stum massa. Det viktiga är att jorden har en bra struktur som håller fukt och kan ge syre till rötterna. En stabil långsiktig näringstillgång är bättre än en kraftigt gödslad jord där överskottsnäring läcker ut i naturen. Planteringsjorden är mer näringsrik än såjord.
Kaktusjord kan också användas till såjord.
Ett-åriga och fler- åriga växter.
Annueller är växter som växer upp från ett frö, växer och får gröna blad, blommar och utvecklar frön under en växtsäsong (växtsäsong = den tid växten har att växa på; oftast från våren till senhösten). De kallas också ett-åriga eller sommarblommor. De övervintrar inte för de är inte anpassade till vårt klimat utan växer naturligt i andra klimatzoner.
http://www.google.com/search?q=annueller&client=safari&rls=en&tbm=isch&imgil=S0779ya1IXq2dM%253A%253Bhttp%253A%252F%252Ft3.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcTtWAE54oUPCwjgRyPHQRZVKnrjnN1IhGqp1P0rGU1rmC8OKkib%253B1600%253B1195%253BMb_JiM0gb8Rb0M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fhortonomjohanna.blogspot.com%25252F2010%25252F09%25252Ffargstarka-annueller.html&source=iu&usg=__8ePs1dqbzsnX7h8gtTfrb_KiF8I%3D&sa=X&ei=kVQzU5G7HOmI4ATWj4CIBw&ved=0CEAQ9QEwAw
Fleråriga växter kallas perenner. De återkommer år efter år- vissnar ner på hösten och vilar under vintern och börjar växa igen på våren. För att få perenner att trivas måste du läsa på om de vilda sorterna och var de trivs. Det är också viktigt att veta hur stor växten blir, så att du vet var du ska så fröna, så de inte skymmer andra växter. När perennerna vuxit till sig kan du dela dem genom att klyva plantan i två eller flera delar. Såavståndet står på baksidan av fröpåsen och vanligen är det större än ett-åriga växter. De perenna växterna har vanligen en relativt snabb groningstid på 4-5v.
http://www.odla.nu/artiklar/ute/perenner/komponera-perenner-planering
Hur sår jag då?
Då jag sår frön är det viktigt att jag ger fröna de bästa förutsättningarna. Läs på fröpåsen hur just den sorten frön sås.
http://gardenofingela.blogspot.se/2009/05/lordagskvall-i-aspas.html
Du måste så i rätt tid - så att du hinner plantera ut fröerna och de hinner blomma alternativt ge frukter, Läs på fröpåsen om fröna är förbehandlade. Fröer är beroende av ljus, men också mörker - utan mörkerprocesser kan de inte bygga upp sig och växa. Du behöver kanske också veta vid vilken temperatur de gror. Lavendel t.ex. behöver en köldperiod, så de gror inte om du inte haft dem i kylskåp 4-5 dagar innan du sätter ut dem i ljuset. Du ska inte så för tätt. utan kanske två frön/kruka. Om ett frö inte gror så växer det andra och om båda gror så tar du bort det som svagast ur krukan, när fröna blivit cirka 1-2 cm höga.
https://charlottehitochdit.wordpress.com/tag/pluggbox/
Det är viktigt att du har bra såjord, som är väldränerad. Det är också iktigt att fröerna får fukt, men inte blir för fuktiga - då möglar jorden. De ska inte heller torka ut. Plastkrukor med en plastfilm med hål i brukar duga bra. Man kan också så i mjölkförpackningar, plastförpackningar osv.
Gör rent krukan först så att den gamla jorden inte har smittor med sig och förstör sin såjord.
Vattna igenom såjorden innan du planterar fröet.
Om det är ett litet frö behöver den inte täckas med mycket jord utan du strör lite jord över den.
Om det är ett större frö täck det med ett tunnare lager jord (dock inte lika tunt som de små fröna).
Du kan ställa krukorna på en bricka eller något med hög kant och vattna underifrån. Fröna sla stå i rumstemperatur, men du måste kontrollera att jorden är fuktig, men inte genomdränkt.
Vi tar jord från den hitkörda jordhögen. Den jorden är för kompakt och behöver luft. Vi lägger i sand i jorden och blandar om ordentligt.
Omskolning
Växterna kommer upp antingen med 1 blad (monokotyledona) eller med två blad (dikotyledona). Då de första bladen är utvecklade är det dags att skola om plantorna om de är i en för liten kruka. Är de inte det kan du vänta tills de växt till sig.
Var försiktig med växterna när du planterar om dem, för du vill inte skada rotsystemet. Plantorna planteras något djupare än de vuxit innan.
Får plantorna inte tillräckligt med luft i rötterna dör de. När plantorna omskolats är det viktigt att de får rätt temperatur och rätt ljus (De bruksr vilja ha 18 − 20°C). Du kan använda en pinne, men än bättre är det med en omskolningsverktyg. (Det kan du tälja i slöjden.)
Dibber i ek. http://www.impecta.se/sv/artiklar/dibber-i-ek.html
Du behöver skydda de växter du ska plantera ut. Du ställer dem i sina krukor, skyddat, under dagen och tar in dem på kvällen i ungefär en vecka.
Så på friland
Du gräver om jorden du ska så fröna på. Du behöver troligen kompostjord. Om jorden är hård kan du blanda in sand. Här i Uppsala är jorden lerjord. Det gör att det är enklare att bygga upp en bra jord ovanför leran. Det kallas växtbädd. Du kan också odla i odlingslådor -
sådana som finns vid fritids.
http://www.bygghemma.se/utomhus/odlingsbank-hasselfors-garden-svart/p-375609
Bestäm dig för om du vill ha rader elelr rutor. Vare sig du odlar i rutor eller i rader så låt inte bredden bli längre än 120 cm, för då får du svårt att rensa och gallra utan att sträcka dig för
långt eller gå i odlingarna. ( 60 cm från varje sida s.a.s är lagom).
http://www.tradgard.org/medlem/sommarmote/2010.html
Så inte för tidigt, Läs på fröpåsen eftersom en del växter gror snabbt och andra behöver varmare jord och kan sås senare. Läs på fröpåsen vilket avständ mellan plantorna som gäller. Glöm inte att titta till plantorna på frilandet och känn efter om de är för torra eller om de står för tätt- då måste du gallra ur en del växter ur landet.
Ta för vana att genomvattna rotklumpen vid omplantering. Annars har rotklumpen svårt att få kontakt med den nya jorden, som i sin tur kan leda till att den inte tar åt sig vatten ordentligt. Du genomvattnar enklast genom att stoppa hela krukan i en vattenfylld hink och låta rotklumpen suga åt sig vatten tills det slutat bubbla.
Vid kallt och regnigt väder se till att ingen växt står i vatten och att dräneringshålen fungerar. Regnar det mycket kan det vara bra att försöka lyfta undan växterna från de mest utsatta platserna.
När ska jag plantera ut växterna?
http://vexthuset.blogspot.se/2010/12/omskolning-av-paprika.html
Utgå från att plantera ut plantorna i början av juni, efter det som kallas järnätter. Järnätter är de sista frostnätterna i juni. Följande tabell visar hur lång tid det normalt tar från sådd till dess att plantan är färdig att sättas ut på friland. Anpassa såtiden därefter.
Plantera | Tid till utplantering |
---|---|
selleri, petunia, flitiga lisa | 10 – 12 veckor |
paprika, purjo, äggplanta, lobelia, flitiga lisa, kryddörter | 8 – 10 veckor |
tomat, tagetes | 6 – 8 veckor |
kål av olika slag, majs | 4 – 6 veckor |
gurka, squash, melon, sallad | 3 – 4 veckor |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.