Lösenord gadget

tisdag 25 mars 2014


Att skriva en laborationsrapport

Skriven av Oskar Henriksson

Inom all naturvetenskap, inte minst kemin, är vetenskapliga undersökningar, laborationer, en viktig del. Ofta räcker det dock inte bara med att utföra undersökningarna – man måste också kunna redovisaundersökningen på ett vettigt sätt.
Det vanligaste är att man gör detta genom att skriva en rapport, en laborationsrapport. En sådan kan ofta se väldigt olika ut beroende på sammanhanget. Här ger vi dock ett förslag på hur en rapport kan vara utformad.
Du hittar ett exempel på en mycket enkel rapport skriven efter dessa anvisningar här.

1. Syfte och frågeställning

Varför gjorde du din undersökning? Vad var det du ville ta reda på eller undersöka? Se redan innan du genomför undersökningen till att ha en tydlig frågeställning.

2. Teori (kan ibland utelämnas)

Vad säger teorin? Vad borde resultatet bli? Vilken bakgrundsfakta finns att berätta? Gör läsaren lite insatt i ämnet. Redan kända reaktionsformler kan pressenteras här liksom de formler som legat till grund för eventuella beräkningar i undersökningen.

3. Hypotes (kan skrivas ihop med teori)

Här beskriver du vad du trodde att du skulle få för svar på din fråga och varför du trodde så.

4. Metod

Hur gick undersökningen till? Beskriv den så pass utförligt att någon annan skulle kunna utföra den med samma resultat. Tänk på att också ha med det material du använde! Om det ingick beräkningar i undersökningen bör du ha med de formler du använde här.
Observera dock att du inte ska skriva vad undersökningen visade här – bara hur den gick till. Det är också viktigt att du skriver hur du gjorde – inte hur det var meningen att du skulle göra.

5. Resultat

Här berättar du kort och koncist vad undersökningen visade och vilka observationer/mätningar/uträkningar du gjorde. Detta kan du göra med både text, bilder, diagram och tabeller. Detta ska vara en helt opersonlig redovisning där du inte får dra några slutsatser eller kommentera resultatet – spara det i stället till nästa rubrik.

6. Slutsats

Vad kan du dra för slutsatser av resultatet? Vad har du kommit fram till med undersökningen? Här kan du svara på din frågeställning och kommentera din hypotes – stärker undersökningen den eller motbevisar den den?

7. Diskussion (skrivs oftast ihop med Slutsats)

Hur pass trovärdigt är undersökningens resultat? Vilka felkällor finns det, som kan ha påverkat ditt resultat? Hur noggrann var du? Finns det något du skulle vilja ändra om du fick göra om din undersökning? Här finns det utrymme för att vara självkritisk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.